КТБ не разсея всички съмнения

222222

Казват, че по-добре да запазиш мълчание, в смисъл да се опиташ да оправиш тихомълком кашите, които си надробил, отколкото да действаш или говориш и да разсееш всички съмнения за омаскарените от теб неща. Цветан Василев обаче явно не познава тази народна приказка и не само че допълнително разлая кучетата покрай разкритията за Корпоративна търговска банка (КТБ), но затъна още повече като се опита да хвърли вината за кредитните измами на трети лица. На всичко отгоре определи медийното говорене като политически популизъм и настрои срещу себе си засегнати и обикновени граждани. В отговор получи множество негативни отзиви в блогове и коментари в онлайн статии в известни медии.
Наскоро стана ясно, че КТБ незаконно е отпускала кредити в огромни размери на фиктивни фирми, записани на хора в кръга на Цветан Василев. Процентът на тези необезпечени кредити надминава пъти посоченото в Закона за кредитните институции. Подобно съсредоточване и извличане на финансови средства, и то от четвъртата най-голяма банка, безспорно ще повлияе върху стабилността на цялата банкова система. Клиентите на КТБ са отчаяни и се страхуват от най- лошото – фалит и загуба на спестяванията си. И точно когато започнаха да се тълпят на опашка пред офисите на банката, за да разберат от първа ръка какво се случва, тя решава, че трябва да запази мълчание. Закъсняла и вече друго яче тълкувана реакция. Такова мълчание понякога допълнително агитира хората, поддали се на паниката, към действия. Масовата реакция е желанието да изтеглят спестяванията си. А именно това се опитват да избегнат от банката, тъй като са много наясно, че ако клиентите масово изтеглят вложенията си ще се срути системата.

И какъв е извода? Като страничен наблюдател ще отбележа, че цялата ситуация е пореден пример за абсурдите в държавата ни. Все същите сиви схеми, все същото незачитане на човешкото достойнство, все същото популистично медийно говорене, за капак крадецът все така вика “Дръжте крадеца!” и се бие в гърдите с чувство за безнаказаност. Докога смятат, че хората ще понясат подобно поведение. Напрежението постепенно ескалира и ще продължава да се надига вълната на недоволство не само сред засегнатите, но и у обикновените граждани като мен. Защото всяко нарушение е редно да изтърпи законово предвидените санкции.

Leave comment