Нервен стомах! Ами сега?

Празниците минаха, всички сме щастливи и весели. Или не всички. Колкото и нормално да се струва на едни просто да се забавляват, не всички са така отпуснати и успяват да  се справят със стреса.

За мнозина почивните дни са преминали в притеснение как ще посрещнат гостите си, как ще направят това или онова, ако пътуват как ще се приберат и така нататък. Много често хора, които живеят в стрес, страдат и от нервен стомах.

[ File # csp10285148, License # 2235545 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / ruigsantos

Диагнозата се поставя при симптоми като коремни болки, спазми, подуване на стомаха, киселини, избиване на под, често повръщане и разстройство, породени от ситуация или настъпването на събитие. Понякога дори постоянно. Дължи се на изострена нервна система и не означава, че имате стомашен проблем. Въпреки това са възможни усложнения, които няма да коментирам, тъй като не съм лекар и публикацията ми може да прозвучи несериозно.

За мнозина нервния стомах е познат. За да се справят с него те взимат различни медикаменти или се пият смеси от билки, познати от народната медицина. Всъщност това е чисто психологическо заболяване, което се лекува основно с промяна на начина на живот и самовнушение. Препоръчват се разходки през любимото ви време, ранно лягане и ранно ставане, туризъм, няколко летни дни в планината или на малък морски курорт (място, отдалечено от напрежението и градския стрес), а също така масаж, фототерапия, както и четене на позитивна приложна психология.

Някои препоръчват и промяна в начина на хранене. Изтъква се, че меда, канелата и копърът успокояват стомаха. Други твърдят, че трябва да се пият много (8-10 чаши) течности за добра перисталтика. Последното от личен опит ви казвам, че не действа и ако вие изпитвате гадене или стомахът ви се разстройва преди някакво събитие, пътуване или по друга причина, то вие не трябва да пиете чак толкова чайове, сокове, вода, защото ще влошите положението си. Затова пък леки храни, които не дразнят стомаха, са идеални.

49 comments found

 1. Аз по принцип не страдам от нервен стомах и много рядко дадена храна може да ме раздразни. В последно време обаче ми прави впечатление, че всеки път, когато ходя на лекар и чакам пред кабинета, стомахът ми се разстройва. Предполагам, че е нормално, но как мислиш?

 2. Здравей, Стефи 🙂 Нервният стомах се проявява, когато се притесняваме най-много. Той може да е в резултат точно от вътрешно напрежение. Лекарят ти създава дискомфорт и това е последицата. Но ако се получава само там, а през другото време нямаш подобен проблем, може би не може да се каже точно, че срадаш от нервен стомах. Във всеки случай е добре да знаеш, че стомахът ти е слабост и при силно напрежение могат да възникнат такива последици 🙂

 3. Pingback: zoloft generic
 4. Pingback: nexium vs protonix
 5. Pingback: abilify ocd
 6. Pingback: pepcid lactose
 7. Pingback: acarbose rcm
 8. Pingback: synthroid beige
 9. Pingback: cheap stromectol
 10. Pingback: stromectol pills
 11. Pingback: ivermectin 90 mg

Leave comment