Нервен стомах! Ами сега?

Нервен стомах! Ами сега?
Rate this post

Празниците минаха, всички сме щастливи и весели. Или не всички. Колкото и нормално да се струва на едни просто да се забавляват, не всички са така отпуснати и успяват да  се справят със стреса.

За мнозина почивните дни са преминали в притеснение как ще посрещнат гостите си, как ще направят това или онова, ако пътуват как ще се приберат и така нататък. Много често хора, които живеят в стрес, страдат и от нервен стомах.

[ File # csp10285148, License # 2235545 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / ruigsantos

Диагнозата се поставя при симптоми като коремни болки, спазми, подуване на стомаха, киселини, избиване на под, често повръщане и разстройство, породени от ситуация или настъпването на събитие. Понякога дори постоянно. Дължи се на изострена нервна система и не означава, че имате стомашен проблем. Въпреки това са възможни усложнения, които няма да коментирам, тъй като не съм лекар и публикацията ми може да прозвучи несериозно.

За мнозина нервния стомах е познат. За да се справят с него те взимат различни медикаменти или се пият смеси от билки, познати от народната медицина. Всъщност това е чисто психологическо заболяване, което се лекува основно с промяна на начина на живот и самовнушение. Препоръчват се разходки през любимото ви време, ранно лягане и ранно ставане, туризъм, няколко летни дни в планината или на малък морски курорт (място, отдалечено от напрежението и градския стрес), а също така масаж, фототерапия, както и четене на позитивна приложна психология.

Някои препоръчват и промяна в начина на хранене. Изтъква се, че меда, канелата и копърът успокояват стомаха. Други твърдят, че трябва да се пият много (8-10 чаши) течности за добра перисталтика. Последното от личен опит ви казвам, че не действа и ако вие изпитвате гадене или стомахът ви се разстройва преди някакво събитие, пътуване или по друга причина, то вие не трябва да пиете чак толкова чайове, сокове, вода, защото ще влошите положението си. Затова пък леки храни, които не дразнят стомаха, са идеални.

This entry was posted on Saturday, January 9th, 2016 at 10:24 pm and is filed under Шарено. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Comments

  1. Стефи says:

    Аз по принцип не страдам от нервен стомах и много рядко дадена храна може да ме раздразни. В последно време обаче ми прави впечатление, че всеки път, когато ходя на лекар и чакам пред кабинета, стомахът ми се разстройва. Предполагам, че е нормално, но как мислиш?

    ... on July January 11th, 2016
  2. MeryCvetq says:

    Здравей, Стефи 🙂 Нервният стомах се проявява, когато се притесняваме най-много. Той може да е в резултат точно от вътрешно напрежение. Лекарят ти създава дискомфорт и това е последицата. Но ако се получава само там, а през другото време нямаш подобен проблем, може би не може да се каже точно, че срадаш от нервен стомах. Във всеки случай е добре да знаеш, че стомахът ти е слабост и при силно напрежение могат да възникнат такива последици 🙂

    ... on July January 12th, 2016

Post a Comment