Естествена или изкуствена красота?

Понеже аз като седна на маса си пийвам повечко, се е случвало много пъти в компании всички останали жени да си отидат или да си легнат, а аз да послушам и да се намеся в доста мъжки разговори и теми. Една от тях – за естествената или изкуствената красота.

Вярно, някои от тях държат да има „какво да хванат“ отпред (пък понякога и отзад, което се постига къде-къде по-лесно :D), но далеч не всички. И за повечето от тях – или поне по-интелигентната част, силиконът е по-добре да не се поставя – нито в гърди, още по-малко пък  в „патешки“ устни.

Всъщност, макар и да не го изказват, повечето мъже не са особени фенове на изкуствената красота – разбира се, гримът в умерени дози подчертава красотата и чара добре, но дотолкова. Без „екстеншъни“, „силикони“ и всякакви други сложнотии. Мнението на един от мъжете ми хареса много – жената трябва просто да има хубаво излъчване, да се усмихва, да оставя чарът й, който неминуемо има, да работи за нея, и разбира се – да се поддържа  – и тогава всички я харесват и я искат.

Всичко това казвам, защото дъщерята на колежката в офиса – 20-годишно момиче-студентка, тези дни си постави силикон, въпреки всички, които й обяснявахме, че е пълна глупост. Разбирам жена на години да си направи корекция на бюста – когато вече не е толкова стегнат и привлекателен, но как ще го направиш толкова млада, когато имаш прекрасни стегнати гърди? Защо момичетата са повярвали и дори се водят по клишето, че мъжете гледали само цици?! Изобщо не са толкова прости! Пък и тези момичета ако наистина си намерят толкова повърхностен мъж, как ще живеят с него?!

Попаднах преди дни на една снимка на мис България 1967г. – Бранимира Антонова. Ослепително красива и естествена във времената, когато не е имало почти нищо подобно дори на съвременната козметика. Ето такива трябва да са момичетата!

branimira-antonova

 

Сетих се и за конкурсите за красота през 90-те и по специално на фалиралата през 2006г. Джей Моделс, където човек можеше да се нагледа на най-разкошните български девойки, на които не са правени никакви хирургически интервенции!

Откога хората започнаха да смятат, че се раждат счупени и хирургът трябва да поправя нещо по тях, за да изпълнят нечии чужди стандарти? Започват ли жените все по-малко да се харесват такива каквито са под натиска на съвременната поп-фотошоп култура?

Изобщо не искам това да е така, защото ако едно пате си повярва че е грозно, то никога, колкото и корекции да си нарпави, няма да може да изрази и покаже истинската си красота и чар.

Leave comment