Направи си сам, нахрани се сам

В тази статия ще се върнем за малко към основите на човечеството – към времето, когато само си е отглеждало храна, която е била екологично чиста и без всякакви Е-та или съставки, които водят до пристрастяване. След това идва модерният начин на живот, хората масово се преселват в градовете, преследвайки успеха, и това да си земеделец се превръща в нещо от миналото. И все пак има някои смели хора, които искат да се върнат към тези основи в името на по-здравословния начин на живот. Те заслужават възхищение.

9 carrot-in-soil-sm

Истинско вълшебство е как от едно малко семенце се ражда растение, което може да ти дава свежа храна в продължение на месеци. Така „работи“ природата. Не е срамно да си посадиш градинка и да си отглеждаш плодове, зеленчуци и подправки без пестициди. По този начин може да си сигурен какво ядеш, защото си го отгледал сам. Нищо не може да замени витамините в един свеж морков, които току-що е бил откъснат от собствената ти градина – натурален и без изкуствени торове.

Ерата на консервирането на храна също е отминала, но пък търсенето на такава не. Обичаме я, но не я консервираме сами, а я купуваме, защото работим много и нямаме време да се занимаваме и с това. Но все още има хора, които го правят. С отгледаните домати, краставички, зелен фасул, моркови, зеле или грах те подготвят така наречената „зимнина“ – без консерванти. Сушат си и натурални подправки, за да овкусяват гозбите, които приготвят. Във всичко това има някакъв чар на едно отминало време.

Ако искате да се храните наистина здравословно, единственият начин е сами да отглеждате храната си, защото така ще сте сигурни в това, което ядете.

Leave comment