Източници на алергени в дома

Колкото и да се опитвате да почистите дома си напълно, той все още крие заплахи. Алергените са навсякъде и са особено опасни за хора с някакъв вид алергия. Тези микроорганизми могат да причинят проблеми с дишането и раздразнения по кожата.

vacuum-fight-allergies-1

Лампите в дома ви сигурно са пълни с мъртви насекоми – именно те са източник на алергени. Преди да влезете през прага на вратата трябва да си свалите обувките, защото праха и мръсотията от улицата също съдържат алергени. Когато забърсвате прахта от мебелите, винаги ползвайте влажен парцал, в противен случай само го разпръсквате из стаята. Когато почиствате с прахосмукачка, после задължително трябва да минете и с моп. Забравете за щори и пердета, които събират много прах по себе си, което пък ги прави трудни за поддръжка. Килимите с дълъг косъм също не са добра идея. Перете чаршафите поне веднъж седмично и то на висока температура. Почиствайте матрака с влажна кърпа и не забравяйте да проветрявате стаите всеки ден. Прибирайте дрехите, които не са за сезона, в найлонови торби след като сте ги изпрали.

Отървете се от стария диван, а най-добре е да го замените с кожен, защото той не е толкова благоприятна среда за развитие на микроорганизми. Изберете подова настилка, която се поддържа лесно – ламинат например. В кухнята е задължително да прибирате храната в кутии с капак, като така избягвате тя да бъде нападната от насекоми. Редовно почиствайте хладилника, микровълновата и плотовете, защото там са концентрирани голяма част от микробите. Около мивката се събира мухъл, защото е влажно, затова трябва да я проверявате редовно. Заради кондензацията банята също е много благоприятна среда за развитие на мухъл. Обърнете специално внимание на завесата в банята или на душ кабината, ако имате такава. А самата баня трябва да се почиства поне веднъж седмично.

Leave comment