Добро представяне на онлайн интервю за работа (част 2)

Добро представяне на онлайн интервю за работа (част 2)

Както споменах вече и в предишния ми материал, онлайн интервютата за работа стават все по-предпочитани и от фирмите и от кандидатите. Има обаче някои правила, с които кандидатстващите за работа трябва да се запознаят. Продължавам с тях в следващите редове.

Позицията пред камерата е важна. Трябва да бъде портретна – да изглежда като снимка от личната карта. Това значи, че трябва да седнете на подходящо разстояние от камерата и определено да тествате това преди разговора.

Въртящ се стол не е подходящ за онлайн приложение – това води до нервни движения. Най-добре е да вземете удобен стол и да седите изправени. Също е необходимо да имате телефонен номер на фирмата, защото ако видеовръзката прекъсне, разговорът може да продължи по телефона, ако е необходимо.

Изберете неутрална среда за разговор. Също така, личните неща на заден план също могат да имат отрицателен ефект и да изглеждат непрофесионално. Изключете мобилния си телефон и предупредете близките ви да не ви безпокоят или да не влизат в стаята, докато разговорът не приключи.

Подходящото облекло също играе важна роля. Столът и дрехите трябва да се различават по цвят, така че контурите на кандидата да не се размазват. Като цяло, както при лична среща за интервю за работа, облеклото трябва да отговаря на компанията. По-консервативни, когато става въпрос за банка и леко по-небрежно, когато става дума за рекламна агенция например.