Добро представяне на онлайн интервю за работа (част 1)

Добро представяне на онлайн интервю за работа (част 1)

Социалната дистанция, наложена заради появата на Covid-19, успя да промени драстично някои от процедурите за кандидатстване за работа в много компании. Повечето от взеха мерки и се наложи да наемат персонал чрез видеоконферентна връзка. По мнения на специалисти Човешки ресурси, много интервюта за работа ще продължат да се провеждат дигитално и в бъдеще.

Една от ползите на подобен тип срещи е по-малко стрес за кандидатите и по-малко разходи за фирмата. Какво значи това? Например компаниите биха могли да спестят пари, като намалят или евентуално не разполагат с място за интервю за работа. От друга страна, кандидатите може да бъдат пощадени от стресови пътувания и ситуации. Все пак комфортът на дома успокоява и предразполага.

Въпреки това, кандидатите трябва да спазват някои правила за добро представяне. В случая, подготовка е всичко, а една лека репетиция преди видео интервюто може да предотврати неприятни изненади.

На първо място, условията за провеждане на подобен тип интервю трябва да са правилни и коректни. Кандидатите трябва да се информират за технологията, използвана в компанията. Програми като Skype и Microsoft team се използват най-често при видео срещи.

Не само правилното приложение трябва да бъде изтеглено, но също така е препоръчително да проведете пробно интервю предварително. Например, с най-добрия си приятел или приятелка. Важно е да проверите качеството на звука, интернет връзката и позицията на камерата. Дори и с настоящите смартфони, сега може да се извърши добра видеоконферентна връзка.