Цветовете на Коледа

Цветовете на Коледа

Цветовете ни влияят, то е ясно. Свързваме определен цвят с определен човек, чувство, дори спомен. Свързваме цветовете и с празници. Най-яркият пример, който мога да дам и е актуален в момента, е Коледа. При споменаването на тези вълшебни дни от годината, в главата ни веднага изниква коледна картинка – в червено, зелено и бяло – основните цветове на празника. Питали ли сте обаче, каква е тяхната символика и какво означават. Нека видим.

Зеленото е цветът на надеждата и живота. Още преди разпространението на християнството в Европа, вечнозелените растения са били основен символ на надежда за предстоящия край на зимата. Коледната елха например, олицетворява вечния кръговрат на живота върхът ѝ, сочещ нагоре, показва пътя на посоката на човешката мисъл. Неспирния кръговрат на живота олицетворява и коледният венец, който поставяме на вратата или над камината си.

В християнството червеният цвят всъщност означава саможертвата на Христос. Как това се съчетава с Коледа? Червеното и зеленото като цветовете на Коледа обединяват раждането и смъртта на Исус Христос. Фактът, че и двете са свързани, показва и легендата, според която креватчето и кръстът на Исус са направени от едно и също дърво .

Бялото, което също се появява по-често като коледен цвят, е не само цветът на снега, но и цветът на невинността. В контекста на Коледа той обгръща другите два доминиращи цвята. В християнския контекст това означава въплъщение на Бог като невинно новородено дете.

Трите цвята присъстват в декорациите, украсите и дори облеклата за Коледа. Дали всеки разбира и приема тяхното значение такова, каквото е?