Ето защо да водиш дневник

Ето защо да водиш дневник

Колко от вас имат дневници? Сега сигурно ми се присмивате, защото мислите, че питам за тези от сорта на „мило, дневниче“. Не – става въпрос за бележници с мисли, идеи и съждения. В него не е необходимо да пишете всеки ден, а когато имате вдъхновение.

Аз например имам такъв в работа и там отбелязвам хрумвания. Понякога ми се струва, че са доста нелепи и дори смехотворни. Но като се върна след седмица, месец или по-натам във времето, вече виждам, че мога да заимствам, че дори да ми хрумне нова, по-добра идея. Изводът е, че подобни дневници може да са източник на вдъхновение и генератор на открития.

Мога да ви дам и един пример в историята, който затвърждава теорията ми. Например великият изобретател Леонардо да Винчи е имал свой дневник, в който е записвал всяка нова идея, която му хрумне. Този тефтер той не го е споделил с никой и е реализирал само някои от вижданията си. И това е голямата му грешка, защото иначе щеше да пренапише историята ни и кой знае сега къде щяхме да сме технологично.

Още една добра практика в подкрепа на моите думи е, че дори писателите прилагат подобна техника. През деня записва идеите си и в края на седмицата, творецът отваря и започва да чете. Именно тези записки му служат като подложка, върху която може да твори. Само например ще кажа, че един писател – Торо, казва, че всяка година подвързвал и запазвал около 17 такива бележника. Когато изпадне в творческа криза, просто започва да ги препрочита и намира нови сюжетни линии за новата си книга.

Споделям ви тази практика, защото ми се струва креативна и нестандартна, а аз си падам точно по такива неща.