Внимание! Културна ценност на хоризонта… и Светослав Кантарджиев против измененията в НК

Претърсвайте тавани и мазета!!! Регистрираме вещи по-стари от 50 години. Това предвижда новият проект за изменения в Наказателния кодекс в чл. 278, който се отнася до опазването на културното наследство. Гледайте и тършуваме внимателно, защото има малка уловка. Ако пропуснем важна вещ ни чака до 4 години затвор, а ако по невнимание пропуснем три – до 6 години, в комплект със солидна глоба, възможна е и конфискация на част от имуществото ни.

С подобни санкции от днес започвам да изхвърлям всичко бабино и дядово, защото са ми скъпи свободата и правата. Точно заради такива абсурди малкото ми мило отечество скоро няма да стане Европейска държава. И да се старае обикновеният гражданин да спазва законите, те винаги могат да го изненадат.

nojicaСпоред мен реакция, която ви описах е съвсем логична в случая. Точно, предвидили и такива човешки действия по унищожаване на наследствени вещи, арт търговци, колекционери и антиквари се обявиха против предложението за промяна на текста в Наказателния кодекс. Последното изказване, което четох по темата беше на  Светослав Кантарджиев учредител на Фондация „Мизия? за опазване на културното наследство. Според него такъв закон ще ощети повече обикновения гражданин, отколкото колекционерът, тъй като добросъвестният колекционер вече е регистрирал имуществото си, докато обикновения гражданин дори не се е замислял за такова нещо. Освен това Кантарджиев подчертава, че една идентификация може да трае неопределено време,през което много културни и образовани хора могат да попаднат в затвора.

Бих могла да се доверя на г-н Кантарджиев като на експерт в тази област, тъй като проучих и разбрах, че освен учредител на Фондацията е и член на Съюза на колекционерите. Така че кой друг, ако не вътрешно запознат с делата по съхраняване на културното ни наследство може да даде веща оценка на ситуацията. Затова заставам и зад мнението му, че е необходим по-стабилен, и по-добре обмислен регулатор, с по-малко утежняващи процедури за защита на културното наследство.

А докато това стане – направете опис на тавана, това съветвам аз!

Leave comment