Интелигентното пазаруване

В днешно време човек има огромен избор от стоки, както и места, откъде да закупи даден продукт. Отминаха времената, в които можехме да пазаруваме единствено от малкия квартален магазин, днес на наше разположение са огромните хипермаркети, където има разнообразие от продукти, а също и много промоции, благодарение на които покупките ни може да ни струват много по-евтино.

Ежедневно промоции на продукти се правят от всяка по-голяма верига като Билла, Лидл, Кауфланд и други и е добре да сме осведомени, откъде даден продукт би ни струвал по-евтино. Разбира се, в тази сметка трябва да се включат и разходите за транспорт, които бихме имали, в случай че супермаркетът ни е далеч, но в моя случай имам три магазина от големите вериги в близост и в повечето случаи не е нужно да ходя с автомобила си.

Едно от местата, от които лично аз се информирам за настоящи промоции, изгодни продукти и идеи за вечеря, е списание Биограф. Преди време прочетох едно интервю на маркетинг директора му – Светослав Кантарджиев, където той сподели, че списанието е едно добро място, откъдето да се информираме както за кулинарни и модни тенденции според сезона, така и за изгодни оферти, откъде да си набавим нужните стоки.

Ако човек си прави внимателно сметката и не пазарува емоционално, а рационално, като се възползва от ежедневните и ежеседмични промоции на хипермаркетите, би могъл да си спести много пари, които впоследствие да използва за други, по-важни неща. Затова като умна домакиня се старая, доколкото е възможно според динамичното ежедневие, да съм информирана за текущите оферти и да се възползвам, когато смятам, че даден продукт би ми бил полезен. По-дълготрайните, междувпрочем, като перилни препарати, захар, олио и т.н., е още по-изгодно да се купуват на едро, когато отстъпката е достатъчно голяма. А Вие имате ли хитрини за по-изгодно пазаруване и какви са те?

3 comments found

  1. Моята най-голяма “тактика” взаимствах от едно английско предаване, посветено на пазаруването. Та там една симпатична дама обясняваше на аудиторията, че било жезненоважно да пазаруваш на пълен стомах, защото в противен случай съществуват две опасности: едната от изнервяне и претупване на разумния шопинг, превръщайки го в бясно препускане през щандовете, а другата – пълнене на количката с по-голямо количество храна от необходимото.
    Работи, да знаете! Вече не изхвърлям храна! 🙂

  2. Аз пък не мога да не пазарувам емоционално. 🙂 В крайна сметка затова ходят на шопинг повечето жени, за да си набавят емоция и да се разтоварят. Както мъжете и техните коли.

  3. В момента не работя, така се стекоха обстоятелствата в моето семейство, та ми остава доста свободно време за пазаруване. Моят съвет е да наминавате най-чето през Кауфланд и Лидъл: цените на повечето им продукти са без конкуренция! Даже и козметиката си купувам от Кауфланд, защото разликта е чувствителна и като се посъберат 7-8 неща, спестявам над 10 лв понякога.

Leave comment