Вкусни хапки от сирене и кашкавал Лакрима за гостите

Колко е трудно понякога да реша какво да направя, когато каня гости. Всъщност това е проблем, за който не намекват само рекламите по телевизията. Ние всички имаме чудения и питаме интернет, аджеба, с какво да блеснем, че да ни помнят дълго и да говорят много. И когато кажа „покана за гости” нямам предвид младежко събиране. Става въпрос за уговорка между нашето семейство с приятелско семейство с цел дълго висене и обилно похапване на масата.

Сложното идва от това, че трябва да направиш добро впечатление, че трябва да подбереш добре менюто си. Искаш всичко да се хареса на всеки и накрая до един да са сити и доволни, наприказвани и отпуснати на дивана за по чаша кафе или какао. Както си му е редът, нали така?

Вариантите за добро представяне са два – или да поръчам нещо от ресторант, за да не се изложа, или така да подбера ястията, че винаги да ми се получават. В началото винаги се притеснявах от това да не би да сбъркам рецепта. Затова много залагах на салати и мезета, така че гостите хубаво да замезят преди да сервирам основното. Така че, ако основното ми накуцва на сол и вкус, поне да не си тръгнат прегладнели. Оттогава ми остана навик да слагам плато със сирене и кашкавал. Откритието за 2014 ми е Лакрима. Всичко го харесват. Който е дошъл, все ме пита кашкавалът и сиренето на коя марка са. И аз отговарям.

За основно поднасям месо с картофи – пилешко или свинско. Рядко готвя друго. В интернет обаче четох как да приготвя удивително вкусни хапки, пак от сирене и кашкавал, и точно това нещо ми беше необходимо, за да добавя ефект WOW на трапезата.

nuggerts with cheese

Повярвайте ми, стават лесно и много бързо. Трябват ми двата млечни продукта – сирене и кашкавал. Тук наистина внимавайте от кои ще купувате. От опит ще кажа, че стават добре от хубав български кашкавал и хубавото българско сирене на Лакрима. Те са с идеалната твърдост и соленост, така че не се налага да добавям никакви подправки.

И така: Натрошавам сиренето и настъргвам кашкавала. Правя топчета, добавям орехи или други ядки по избор. Потапям в яйце и галета и пържа в загорещено олио. Стават чудесни и печени на 180 градуса на предварително загрята фурна за около… ами 15-20 минути (според фурната). И не забравяйте да използвате хартия за печене!

Първият път, когато ги направих, направо взех акъла на приятелите си. Раздадох рецептата вече 4 или 5 пъти. Много се харесват и са страшно вкусни. Не чакайте. За да се уверите, направете и сами 🙂

2 comments found

  1. Санди, давам ти я с отворено кулинарно сърце 😉 Ако се сетиш, сподели дали са ги харесали близките ти, макар че не се съмнявам в резултата.

Leave comment