По въпроса за електронното четене

readingВсички ние четем електронно. И вие го правите в момента, щом сте попаднали на тази статия. И след като вече сте тук, може би си струва да дочетете това до край.

Какво е електронното четене?

Ами, най-общо казано е четене от екран, нали? Да, но може би не съвсем. Има значение какъв е екранът. Чели ли сте книга от специален електронен четец? А от таблет? И преди да сте избързали със заключенията, нека да ви кажа, че те са коренно различни неща. Таблетът си е компютър в ръцете ви, с който можете да правите кажи-речи всичко, което можете и на лаптопа си. Електронният четец е пригоден само и единствено за четене на електронни книги.

Каква е разликата в четенето на хартия и на електронен четец. Да споменавам ли, че четецът има батерия и трябва да се зарежда, че е по-лек и побира огромно количество книги, че е компактен, че електронните книги са по-евтини, че четецът е по-еко, защото не използва огромно количество хартия и химични мастила и т.н.

Това са характеристики, които са очевидни и важни. Споменах ги, но няма да се спирам върху тях. Най-важното според мен е да уточним това. Електронното четене като процес, когато е от четец, почти не се различава от това на хартия. Четецът не излъчва собствена светлина, а отразява външната. Той не дразни очите ни подобно на компютрите, телевизорите, смартфоните и други такива устройства. От него можем да четем страница, след страница, след страница, докато ни омръзне, а не докато очите ни пресъхнат.

Знам, че е неизбежно да четем на екрани, но правете разлика между екраните. И не спирайте все пак да четете от хартия понякога.

Leave comment