Световен ден на…

Световен ден на…

Всеки ден в поне един от медийните сайтове срещам новина, че днес е световният ден на нещо си. Вие забелязали ли сте подобна тенденция? Хубаво е в ежедневието ни да има празници и да се чувстваме в празнично и приповдигнато настроение. Но дали е нормално в световен мащаб да са толкова много ?

По тази тема започнах да размишлявам, след като прочетох, че на 31 май честваме световния ден на блондинките. Първоначално ми прозвуча като виц, но се оказа, че не е. Tогава се запитах кога празнуват брюнетките, червенокосите, чернокосите и тези с по-екстравагантен цвят на косата? Кой, къде, кога и защо изобщо е избрал подобно нещо и то е световно утвърдено?

Оказа се, че това не е най-интересният празник в календара на човечеството. На 9-ти март отбелязваме световния ден на DJ-я, на 8-ми април – световен ден срещу генно-модифицираните организми, на 24-ти април – световен ден на лабораторните животни, на 19-ти ноември – световен ден на тоалетната и други. Повярвайте ми, щом се зачетете по темата, списъкът с подобни псевдо празници може да стане много дълъг.

Разбира се, наред с тези дни има такива, които изразяват почит към определена професия или пък такива, подтикващи към търсене на по-подробна информация. Като няколко съвсем общи примери мога да дам световния ден на Земята, на социалната помощ, на повишаване информираността на обществото по проблемите на аутизма и други. И тук може да се отбележат още много дати, които настина заслужават да им се обърне внимание.

Моето мнение е, че е необходимо да имаме световни празници, които да ни карат да се чувстваме обединени и като едно цяло. Въпросът е да не се прекалява с измислени поводи, които по-скоро приличат на шега, отколкото на нещо сериозно. Все пак ние хората трябва да сме достатъчно признателни, любознателни и будни за света около нас, за да му дадем най-доброто от себе си. А понякога това се изразява чрез отбелязването на един световен ден.