2021-ва под воала на жълто и сиво

2021-ва под воала на жълто и сиво

Вече над 20 години американският институт „Пантон“ определя цвета, който ще властва през новата година. Експертите анализират внимателно всички световни тенденциии – от общствените настроения до модните подиуми. Цветът, който се избира, винаги носи послание и има своето значение. Тази година, „Пантон“ избраха два цвята – наситено жълто и основно сиво. Техният съюз носи послание за надежда и отстояване. Нека ги разгледаме и индивидуално.

Жълтото е цветът на слънцето, на усмивките, на доброто настроение и на слънчогледите. Това е „щастлив“ цвят, изпълнен с надежда и позитивно отношение. Жълтото моментално привлича вниманието и „топли“ сетивата ни. Поради тези причини, той е и чудесен избор в маркетинговите среди. Забелязали ли сте, че продуктите в акция, всъщност са с жълти етикети? Разбира се и с него трябва да бъдем внимателни, защото различните нюанси водят към различни препратки. Например ярко жълтото незабавно ще привлече вниманието на хората и е полезно изпъкване или подчертаване на дизайн; бледо или топло жълто изглежда естествено и здравословно, докато неоново жълто може да изглежда малко натрапчиво и изкуствено, с което да отблъсне.

От друга страна, сивото е по-зрял цвят. Той дава асоциации за повече формалност, надеждност и надеждност, докато също може да означава прекалена консервативност и донякъде неемоционалност. Той е фин, сериозен и леко консервативен цвят.

Сивото рядко се явява като „звездата на шоуто“, но в комбинация с други цветове, ги подкрепя и „работи“ за тяхното изпъкване на по-преден план.

Сериозните марки се спират на сивото в техните лога, ако искат да докажат авторитета и стабилността на компанията си. Сивото често се използва и като алтернатива на бялото за по-мек фон на уебсайта например – или като алтернатива на черния текст за по-малко суров контраст и по-добра отчетливост.