Цветовете на музиката

Чувате ли цветове? За мнозина от вас този въпрос ще е особено странен. Защото всеки знае, че цветовете се виждат, не се чуват. Но за една малка част, въпросът ще е логичен, смислен, естествен и…отговорът ще бъде “Разбира се, че да!”. За тези от вас, които ще реагират по този начин, имам една новина – не всички хора виждат цветове, когато чуят някоя буква, дума или музикален тон. Състоянието се нарича синестезия и колкото и стряскащо да звучи, не е смъртоносна болест.

Всъщност това е по-скоро явление, при което възприятията за цвят, звук, форми в мозъка се преплитат. Хората които имат подобни асоциации се наричат синестети и се отличават с изключително добра памет. Но в повечето случаи те дори и не подозират, че цветовете, които изникват в съзнанието им, когато слушат музика или чуят дадено име, не са нещо еквивалентно за всеки човек.

На практика всеки отделен синестет има различни цветови асоциации към различните букви, цифри звуци. Изследователите на това мозъчно явление са намерили някаква закономерност при графичните синестети и тя е в зависимост от формата на съответната буква. По-облите са обагрени в светли цветове, а по-ръбестите – в тъмни.

Хората, които нямат синестезия трудно възприемат тази способност и често твърдят, че мозъците на синестетите са объркани и не възприемат света по нормален начин. Това на практика няма нищо общо с действителността. Синестетите са напълно пълноценни и здравомислещи хора, които обаче се отличават с изключително добра памет.

Последните изследвания на синестезията доказаха, че тя се предава генетично от майката на децата и то предимно по женска линия. Но има и много мъже синестети, като един от най-известните е Даниел Тамет. Неговата лекция на TED, в която той говори за личния си опит с “явлението” в неговия мозък, можете да видите във видеото.

 

 

Leave comment