Ленът означава лято

Ленът означава лято

През летния сезон е важно да носим леки и удобни дрехи, с които да се чувстваме удобно и едновременно да ни предпазват от горещината. Най-подходящи за това са ленените материи.

Така е, защото текстилът има охлаждащ ефект, платът е „дишащ“ и абсолютно лек. Освен това е без власинки, не се износва лесно и притежава антистатичен ефект.

Затова за топлите дни се препоръчва носенето на широки ленени панталони в светли цветове. Те са лесни за комбиниране с други материи, подходящи са както за разходки на плажа, така и за по-светски събития.

Историята на лена е стара. Още през Средновековието платът е бил особено търсен, най-вече за физическа работа на полето. В наши дни неговата популярност нараства благодарение на по-екологичното си производство и издръжливост.

Ето защо си струва да инвестираме в ленени дрехи. Единственият недостатък е, че те са малко по-склонни към намачкване. Затова е по-добре да не използваме сушилня и да ги гладим на пара.

Като алтернатива на лена, може да ползваме дрехи с нисък процент еластан. Те също са леки, фини и меки, и не се намачкват. С правилния микс, който трябва да бъде между 3 и 7 процента, еластанът или още ликрата, следва всяко движение, дишащ и е удобен за носене.

Между другото, еластанът е един от най-често използваните материи при банските костюми. В резултат на неговите свойства банският перфектно подчертава силуета ни.

А вие какви летни материи предпочитате?