Да или не на цветните тавани?

Да или не на цветните тавани?

Белият таван си е класика – да не кажа правило. Поне така беше доскоро. Колкото по-навътре навлизаме в 21 век обаче, с толкова повече златни правила в модата се сбогуваме. В това число е и модата на интериорния дизайн. В днешно време е съвсем приемливо, даже артистично, да се боядиса тавана в привличащ погледа цвят, който придава много специален щрих на спалнята, хола, банята или кухнята.

Вярно е, че по-старите апартаменти са склонни да имат високи тавани и са най-подходящи за тази тенденция. Тук цветовете поемат ролята на главни герои, но също малко смаляват стаята. Детайлът се състои в това да знаете как да изберете цвета, така че да хармонизира с останалите елементи на декорацията, особено с тоновете, избрани за стените и тези на мебелите.

Как да изберем цвят за тавана си?

Цветовете сами по себе си създават определена атмосфера в стаята. Ако използвате синьо, виолетово и пурпурно или дори сиво, това пространство ще изглежда хладно. От друга страна, топлите цветове ще придадат на стаята радост и живот, като жълто, червено или оранжево.

Препоръчително е например жълто в кухнята, тъй като обогатява пространството, или дори по-силен тон, като лилаво. Това ще даде по-голямо усещане за дължина на стаята. Черните тавани също изглеждат добре в бяла среда: те създават много елегантна комбинация, както в баня, където стените са облицовани с бяло.

Изборът на подходящ цвят за боядисване на тавана също е важен за осветлението. Електрическите крушки могат да светят в разнообразие от цветове, като най-често варират от бяло до жълто или оранжево. При таван, боядисан в син цвят, препоръчително е да му придадете нотка на топлина с топла светлина.

Таванът не е нужно да е в същия цвят като стените. По този начин, ако всеки ъгъл на стаята е предназначен за различна задача или дейност, може да бъде боядисан в различен цвят. В много списания и сайтове за интериорен дизайн съм виждала стаи, в които основният цвят е по-традиционен и убит, но има една единствена стена, която заедно с тавана е в по-дързък тон. Ефектът е доста интересен.

В апартаменти с по-малка височина меките цветове са по-добър вариант, но в по-високите помещения може да се приложи по-мощен и отличителен цвят.

Бихте ли боядисали тавана си в по-интересен цвят за следващия си ремонт?