Жълто настроение

Жълто настроение

Като човек, за който красотата е тясно свързана със съчетанието на цветовете и с динамиката между тях, не мога да не ви поговоря малко за психологията на цветовете.

Психологията на цветовете е поле за изследване, което има за цел да анализира как възприемаме и се държим пред различни цветове, както и емоциите, които тези тонове буди в нас.

В цветовата психология има определени субективни аспекти, така че не трябва да забравяме, че между културите може да има определени вариации в интерпретацията и смисъла. Например, докато черното е цвят на траура в западните култури, на изток смъртта се свързва с белия цвят. Въпреки това има определени приети принципи, които ще споделя с вас в този пост и които се отнасят основно за западните общества.

Въпреки че психологията на цветовете все още не е общопризнат бранш в психологията, ефектът от цветовете се използва в много индустрии, не само в модната. Може би областта, в която психологията на цветовете се прилага най-много, е в маркетинга. Разпространено е мнението, че решенията, които вземаме при извършване на покупка, се основават на рационален анализ, но в много случаи всъщност нашите емоции са тези, които решават вместо нас. По тази причина много компании проектират своите лога, като вземат предвид цветовете, които използват и по този начин изпращат едно или друго послание до потребителя. Магазините също обръщат специално внуимание на цветовете, които използват в обзавеждането, като се опитват да предизвикат у клиентите си желание да купуват.

Психологията на цветовете важи и за брандирането. Знаете ли, че червеното стимулира апетита? Така е според проучванията. Така че не е изненадващо, че известни вериги за бързо хранене като McDonald’s, Pizza Hut и KFC използват този цвят в своите лога и съоръжения.

Сега ще споделя с вас най-важните цветове с техните повече или по-малко приети значения (поне на Запад):

Бяло

В западните култури (а също и в някои източни, като хиндуистката), белият цвят представлява чистота и невинност, както и мир и добродетел. В източните и африканските култури това е цветът на смъртта: чистата душа, която напуска света на живите.

Жълто

Жълтото представлява светлина и злато. Обикновено е свързано с щастие, богатство, сила, изобилие, сила и действие. Изследователите обаче го смятат за един от най-двусмислените цветове, тъй като той също напомня за завист, гняв и предателство. Прекомерното присъствие на ярко жълто може да е дразнещо за човек, защото сме свикнали да го виждаме на сравнително малък мащаб. По-подходящ е като акцент.

Оранжево

Оранжевото се свързва с ентусиазъм и действие. То може да бъде свързано и с похотта и чувствеността, с божествеността и възвишението. В света на политическия маркетинг често се казва, че оранжевият е най-оптимистичният цвят от всички, поне в западните общества.

Червено

Червеното се свързва със стимулация, страст, сила, революция, мъжество и опасност. Това вероятно има много общо с факта, че червеното е цветът на кръвта, което също свързваме с определена представа за жизненост, агресивност и екстремни усещания. Той е един от цветовете с най-голям консенсус сред експертите и всъщност носенето на този цвят ни кара да се държим по малко по-настойчив и екстравертен начин.

Розово

Розовото е цвят с добре дефинирани атрибути: това е цветът на сладостта, деликатността, приятелството и чистата любов. Съвременните западни култури го свързва и с женствеността, но това не е така в далечния изток.

Виолетово

Виолетовото е високо ценен цвят в света на маркетинга, тъй като представлява изтънченост и елегантност. Освен това този цвят често се свързва с мистерия, носталгия и духовност. Това е цвят, широко използван в продукти против стареене, именно заради бляскавото докосване, което излъчва.

Синьо

Синьото е цветът на небето и водата и представлява спокойствие, свежест и интелигентност. В света на маркетинга той се използва в много лога като Facebook или Twitter. Това е елегантен и корпоративен цвят, един от най-използваните от компаниите. Предава излъчване на увереност и доверие.

Зелено

Зеленото представлява младостта, надеждата и новия живот, но също така представлява действие и екология. Интериорните дизайнери са съгласни, че стая, боядисана в нежен зелен цвят, насърчава релаксацията и благополучието.

Сиво

Грей има донякъде различни конотации в зависимост от културата. Докато някои хора възприемат този цвят като неопределеност или посредственост, експертите по цветовата психология му придават различно значение: мир, упоритост и спокойствие.

Черно

На запад черното има отрицателни конотации, тъй като е свързано със смърт, зло или унищожение. За разлика от тях, в Древен Египет той представлявал плодородие и растеж. Поради връзката си с тъмнината, черното символизира мистерията и непознатото. В света на модата черното е цветът на елегантността и формалността.