Да се концетрираме при странични шумове

На всеки от нас се е налагало да запазва концентрацията, докато около него влияят различни разсейващи фактори.

Може би е трябвало да прочетем цял учебник за една нощ, да запаметим един топ записки и уроци или от любопитство сме си харесали някоя книга. Може би имаме някакъв доклад за писане или презентация да подготвяне? С каквото и да сме се захванали, важното е да останем концентрирани. И тъй като аз съм от хората, които по принцип се разсейват лесно, предлагам ви няколко стратегии, които лично на мен ми вършат чудесна работа в разсейваща среда. Надявам се да бъдат полезни и на вас.

Първо, уверете се, че не сте жадни, гладни или преяли. В противен случай ще се разсейвате, като мислите за храна, или ще ви се приспи, понеже ви е тежко на стомаха.

Внимавайте с кафето, енергийните напитки, захарта и сладките чайове. Можете да ги приемате в ограничени количества, така че да се чувствате достатъчно бодри и свежи. Завишите ли обаче необходимата си доза, навярно ще се почувствате хиперенергични и няма да ви се стои на едно място.

Ако е необходимо, сложете си тапи за уши. В началото може да се почувствате странно, но по някое време ще забравите, че ги носите. Ако този вариант все пак не ви допада, опитайте се да заглушите звуците около себе, като създаде собствени такива – пуснете си музика.

Водете си записки. Може и да нямате навика да го правите, но наистина помага. За да си запишете нещо, то трябва да мине веднъж през глава ви и да размислите над него, нали така?

maxresdefault

Сменете обстановката. Ако все пак ви е трудно да се концентрирате върху текущите си задължения, пробвайте да се преместите някъде другаде. В съседна или по-тиха стая, на пейка в парка, в уютно кафене, а защо не и в близката библиотека?

Медитирайте. Затворете очи, вдишайте дълбоко няколко пъти и изчистите съзнанието си. Абстрахирайте се от случващото се около вас, отпуснете се и презаредете тялото си с нова енергия.

Използвайте въображението си. Да, страничните шумове около вас могат да са наистина дразнещи, но опитайте да ги спрете чрез визуализация. Докато четете нещо, представяйте си го – било то обяснение що е то гравитацията или Питагоровата теорема.

1 comment found

  1. Доста полезно инфо особено за студенти, ще пробвам дали работи.

Leave comment