Ръчно правените… неща

Ръчната изработка на каквото и да е винаги се е заплащала по-скъпо, отколкото продуктите на масовата продукция. Особено когато става дума за предмет от сферата на изкуството, тогава цената се покачва многократно.

Е, днес няма да си говорим за оригиналните картини на Леонардо да Винчи или бутиковите рокли на Армани, а за по-ежедневни ръчно правени… неща. Казваме “неща”, защото не се сещам по какъв друг начин да ги обединя. В тази категория поставям, както ръчно низаните гривни, обеци и гердани, така и обработена и подарена снимка или колаж, избродирани пантофи, изплетен пуловер, изрисувана чаша, ушита дреха, платнена чанта, калъф за книга и т.н и т.н. Всъщност има страшно много предмети, които могат да се изработят ръчно и респективно да им предадете добавена стойност. Това ги прави идеални за подаръци, но освен че ще зарадвате близък човек, ще направите и нещо полезно за себе си. Рисуването, бродирането, плетенето, шиенето или каквато и да е друга дейност, в която влагате творчество и ръчен труд, е полезна за нервната ви система. Истина е, че действа успокояващо и дори медитивно да вършите нещо творческо с ръцете си. А да сътворявате от нищо нещо определено си е творческа дейност.

Не знам дали съм го споменавала до сега, но обожавам ръчно правени подаръци. Възприемам ги като по-лични, по-ценни и по-важни. Така разбирам, че за човекът срещу мен съм нещо повече от обикновена позната. Съветът ми е – ако искате да направите специален жест – подарете ръчно изработен подарък. Винаги върши работа 😉

2

 

 

Leave comment