Спите ли достатъчно? (Част 2)

Спите ли достатъчно? (Част 2)

Времето постепенно захладнява и става още по-трудно да напускаме сутрин топлото легло, нали? Всички обичаме да си поспиваме, но правим ли го достатъчно и пълноценно?

В предната си статия започнах тази тема, като засегнах и книгата „Революцията на съня – трансформиране на живота ви, една нощ в един момент“ на писателката Ариана Хъфингтън.

Тя е на база личен опит, защото авторката преживява резултатите от липсата на сън и плаща цената – изтощение и липса на каквато и да е мотивация. В тази книга, тя споделя своя опит, като описва съвременни научни изследвания, свързани със съня и сънищата, производството на хапчета за сън, както и ефекта на технологиите върху естествения цикъл на съня. В допълнение, Ариана предлага някои препоръки и съвети, за да се възползвате от времето си за почивка и да увеличите ползите си по време на работа и в живота.

Нека ги видим:

Как да подобрим качеството на съня?

Започнете с оценка на вашите индивидуални нужди и навици. Вижте как реагирате на различно време на сън и обърнете внимание на настроението, енергията и здравето си след лош сън в сравнение с добрия сън. Задайте си въпросите „Колко често се наспивам добре?“, „Какви са въздействията и последиците, които изпитвам на лично и професионално ниво?“, „Какво мога да променя, за да подобря ситуацията?“. Помислете, че подобно на здравословната диета и упражненията, добрият сън е синоним на добро здраве.

Няколко съвета за подобряване на качеството на съня ви:

  • Поддържайте график за сън, дори и през уикендите;
  • Създайте си релаксиращ ритуал преди да заспите – четене на книга или пиене на чай, например;
  • Спортувайте всеки ден;
  • Осигурете оптимален звук и светлина в стаята;
  • Спете на удобен матрак и възглавници;
  • Избягвайте да консумирате вечер алкохол и кофеин;
  • Изключете електронните устройства преди да заспите.