Помодоро и управление на време

Помодоро и управление на време

Работният ден едва е започнал. Имаме много работа, но сме спокойни, че ще се справим, защото имаме време. Започваме да проверяваме имейлите си и изведнъж става време за обедна почивка. Питаме ли се къде отидоха всички тези часове и нима са безвъзвратно загубени?

Разумното и преди всичко продуктивно разделяне на собственото време или просто управление на времето, е тема, с която всеки зает човек трябва да се запознае. За щастие има редица методи, които могат да ни помогнат да организираме работния си ден, така, че времето, което имаме, да се използва възможно най-ефективно. Аз избрах една цветна техника, която ще ви представя в този блог. Тя се нарича Помодоро.

Помодоро в превод от италиански означава домат. Какво общо обаче имат сочните зеленчуци с управлението на времето? Е, ако попитаме Франческо Чирило, създателят на техниката Помодоро, той ще отговори: доста.

За да направим деня си по-ефективен с този метод, трябва да се придържаме към простичък режим от няколко стъпки. Нека видим кои са.

1: Да определим задачата / целта си и я запишем

2: Зпочваме първия „pomodori“ – 25-минутен работен процес

3: Време за 5-минутна почивка

4: Отново рабтим 25 минути (препоръчително е да направим 4 последователни pomodori всеки с последваща 5-минутна почивка)

5: Да направим по-дълга почивка (15 до 20 минути) след четвъртия помодори

6: Да започнем техниката отначало

За да „определи времето“ за отделните секции, Франческо Чирило използва прост кухненски часовник във формата на домат (което обяснява странното име на технологията). Дори да има вече безброй начини и други софтуерни приложения, с които технологията Pomodoro може да бъде внедрена, експертите по управление на времето все пак препоръчват настолния часовник. Оснвната причина за това е избягването на ненужни звуци и известия, които могат да бъдат разсейващи.