Как да поддържате дома си чист, ако имате куче

Кучетата са може би най-популярните домашни любимци, но колкото и да ги обичаме, трябва да си признаем, че след себе си те оставят голяма бъркотия. Странната миризма и петната са тяхна „запазена марка“. Борбата с кучешка козина, хвърчаща навсякъде, и следи от кални лапи са познати на всеки собственик на куче. Затова ви предлагам няколко съвета как да опазите дома си чист по време на съжителството ви с домашния любимец.

Определете мястото за хранене още в самото начало, защото около него винаги настъпва истински хаос. Не позволявайте на кучето ви да се храни на места, където може да останат петна, като килима например. Най-добре сложете купичката за храна и вода върху плочки или балатум, защото те лесно се почистват и не задържат миризми. Самата суха храна трябва са се държи в недостъпно за кучето помещение или в контейнер, който то не може да отвори (полиетиленовите чували, в които се продава такава храна, не са добро решение).

Предполагам обаче, че козината е най-големият ви проблем. Това важи с пълна сила за дългокосместите породи, чиито косми са навсякъде  – по мебели, под, дивани, дрехи. Падането на козина не може да се контролира, затова ще трябва да я чистите постоянно. Що се отнася до дрехите, залепващата ролка ще им стане най-добър приятел. Има евтини варианти на такива в магазините за левче. Съществуват и такива ролки за многократна употреба, които се измиват с вода, и след като сте ги ползвали, стават като нови.

dog at home

Относно пода аз съм намерила оптималното решение за себе си – румба прахосмукачка. Тя сама си чисти космите на кучето всеки ден. Нагласям я за определен час и започва да се върти навсякъде. Много е удобна, когато имате домашен любимец.

Проблемът с мръсните след разходка лапи също се решава лесно. Дръжте мокри кърпички до входната врата и избърсвайте лапите на кучето с тях преди да влезе. Аз лично после го вкарвам направо в банята и ги мия за по-сигурно.

Leave comment