Много заболявания в областта на ануса могат да бъдат повлияни от подходяща диета

Една много важна съставна част от нашето меню са храните богати на фибри. Не трябва да ги забравяме, тъй като благодарение на тях бихме могли да се предпазим от много неприятни заболявания, които засягат храносмилателната система или областта на ануса.

На всяка трапеза е добре да присъстват варива, ориз, пълнозърнест хляб, есенните ябълки и круши, зеле и  тиква, овесени ядки.

47

Тези храни благоприятстват перисталтиката на червата и помагат при изхождане. Така може да се избегне досадното състояние на запек. Малцина се досещат, че именно лошия чревен ритъм и предразположението към трудност към изхождане могат да се окажат предпоставка и някои заболявания. Едно от тях е аналната фисура. Тя не засяга конкретна възрастова група и може да се получи при всеки.

Ако все пак ви се случи най-важното е да потърсите добър проктолог. И то колкото по-скоро, толкова по-добре, тъй като нали знаете – всяко овладяно на време заболяване има сравнително по-кратък период на оздравяване и минава със значително по-малко медикаменти.

Имам приятели, които имаха такова заболяване и се лекуваха при колоректалния хирург  д-р Антон Тодоров от медицински център “Фама”. Специалистът има много опит в областта на различни заболявания, засягащи чувствителната зона на седалището. Оттам зная, че при правилна диагностика и своевременно лечение вероятността от излекуване без операция е 70%. Спазването на разумен режим е от изключително значение. Това включва именно разнообразно хранене и поемане на много течности, които да намалят риска от запек. Докторът бил препоръчал да се създаде навик за редовно ходене до тоалетна – всеки ден по едно и също време. Понякога много помага чаша прясно мляко и лъжица мед на гладно. И най-същественото – поддържането на отлична хигиена. Поне два пъти дневно като много се внимава да не се използват сапун, кремове и гелове, които могат да доведат до допълнително дразнене или алергия.

Leave comment