Има ли архетипни идеи?

Има ли архетипни идеи? Има, да. Архетипните идеи са клишираните идеи. Те са тези, които  хрумват най-често на най-много хора. Да измислите нещо ново или иновативно е т.нар. умение да мислим “извън кутията” и не е много разпространено сред хората.

Какво имам предвид под архетипна идея? Тя е нещо като архетипните сънища. Среща се често. Почти всеки от нас е попадал на нея или най-малкото я е чувал. Нека ви задам например следния въпрос. Как бихте продължили следното изречение: Ако животът ви поднесе лимони,…? “Направи си лимонада” ли отговорихте? Вероятно, да, защото много хора също отговарят така. Това е шаблонен израз, ще ме контрирате веднага. Може и да се съглася, но защо не отговорихте, че ще си овкусите салатата си, ще си направите фреш или ще смените лимоните с портокали?

Aussie-Money-Tree

Ще ви дам още един пример, за да сме на чисто и да ви убедя, че наистина има архетипни идеи. Ако трябва да посочите нещо, за което мечтаете, какво ще бъде? Да обиколите света? Да имате стабилно семейство? Да сте преуспели в кариерата? Да имате собствен бизнес? Да сте известен? Да карате скъпа кола? Това са архетипни мечти. Малко хора искат да притежават зоопарк, да работят като клоун в цирка или да живеят в Небраска.

Дано съм успяла да ви убедя. Защото разберете ли кои са архетипите в живота ни, по-лесно ще можете да излизате от тях и да се откроявате сред останалите.

Leave comment