Колегите на мечтите

Колегите на мечтите

Случвало ли ви се е да сте част от работен колектив, с който ви е приятно не само да извършвате служебните си задължения? Приятно ви е да прекарвате и свободното си време заедно. Организирате си групови излизания по заведения, ходите на кино и театър заедно, на различни игри и забавления.

Това със сигурност създава една много по-добра спойка между хората, които работят заедно и прекарват по-голямата част от времето си заедно. Ето защо според мен това е нещо много ценно, когато бъде открито. И трябва да бъде оценено. Защото когато човек се чувства добре сред хората, с които работи, и нещата му се получават много по-добре. Индексът на удовлетвореност рязко се покачва, а с това е напълно възможно да се повиши и производителността. Определено плюс за работодателят.

И това трябва да бъде една основна задача пред даден работодател. Той е човекът или поне е добре да осигури такъв (обикновено тази функция изпълняват HR-ите), който да отговоря за това работниците да се чувстват максимално добре на работното си място и бързо да се приобщят към колектива.

Има и един много тънък момент в подбора на кадрите, и това отново е задължение на HR-а, който трябва добре да познава хората, които работят в организацията и екипите, които трябва да бъдат попълнени. Дори и човекът да бъде изключителен по данни на CV и професионален път, то той трябва да се впише добре във вече създадения колектив. Ето защо човекът не бива да бъде “оценяван” единствено по професионалния му опит, защото дори и да е невероятен професионалист, ако не се чувства добре на даденото място и сред тези хора, то той няма да покаже най-доброто от себе си. А дори и да го покаже, то почти ще е сигурно, че няма да се задържи дълго време на това място и от части това ще бъде пропилян ресурс и време – за въвеждането на човека в работния процес, проекти и прочие, време за адаптация и т.н.

Ето защо, когато работите във фирма, в която хората не са подбрани на принципа на селектирания психологически подбор, и въпреки това си пасвате с тях и се чувствате добре дори и извън работно време, това е много ценно и не бива да бъде изпускано.

Leave comment