Площадките за игра – да растеш безопасно

Площадките за игра – да растеш безопасно

Помня времето когато аз бях дете. Обичах да ходя на детската площадка и да правя такива невъобразими „каскади“, че ако днес се наблюдавах отстрани, сигурно косата ми отдавна щеше да е побеляла. Катерих се, преобръщах се, правих какви ли не салта и превъртания, скачах в камъните и охлузвах нежната си детска кожа.

Тогава имаше няколко популярни фигури-катерушки – кълбо, око, ракета, мост, мрежа, разбира се не може да се разминем с пързалка и двойна люлка с изкъртени седалки. Настилката на площадката най-често беше отъпкана трева – в сухо време превърната в твърда почва, а във влажно време – в кален оазис за нас и кошмар за родителите ни. Понякога настилката беше от чакъл, а в голяма част от местата, на които съм ходила – пясък, който влизаше навсякъде в обувките ни, а също така беше удобна тоалетна за всички бездомни котки в квартала.

Доста по-късно, вече бях в предпубертетна възраст, когато започнаха да поставят шарени замъци-пързалки и по интересни съоръжения, по които децата можеха да се катерят.

Днес осъзнавам напълно необходимостта от подобен тип съоръжения на територията на всяко едно населено място. Това помага на децата да се забавляват, да придобиват различна двигателна култура и инстинкти за самосъхранение и разбира се – да общуват със свои връстници, което е изключително важно за социалното развитие на едно дете. Но също така осъзнавам, че тези съоръжения трябва да бъдат максимално обезопасени и поддържани в добро състояние, за да не се допусне нещастен инцидент. Защото примерите, които дадох от спомените за своето детство, показват само как е било напълно възможно да се нараним сериозно.

Днес на самите детски площадки се поставя специална настилка, която предпазва детето от сериозно нараняване при падане. А от кратко проучване, което направих по темата разбрах, че има определен европейски стандарт за състоянието на съответната площадка.

От интервю с председателя на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд – Орлин Алексиев разбрах, че в София има повече от 1600 детски площадки, от които сертифицираните по европейските стандарти са малко над 300.

В съответното интервю, Орлин Алексиев съобщаваше, че със средства от СОПФ за период 2015-2018, е финансирано реновирането на 181 детски площадки в районите на столицата. В същото време, отново със средства от Фонда, са изградени 12 нови площадки в кварталите Банишора, Дървеница, Захарна фабрика и районите Лозенец и Витоша, допълни още той.

Виждам старанието на администрацията в София да подобри условията за игра и спорт на децата ни и да ги обезопаси максимално. В същото време съм пределно наясно, че нещата не могат да се случат с магическа пръчка, а всичко става поетапно и равномерно. Важното е да не спира да се работи в тази насока и да пазим вече ремонтираните съоръжения.