Грижата за кожата идва отвътре

Грижата за кожата идва отвътре

Здравата и сияйна кожа е мечта на всички. Нейното поддържане обаче става все по-трудно, предвид замърсения въздух навън и лошата храна, която приемаме. Мислим, че отивайки в аптеката или специализирания козметичен магазин ще открием идеалния лосион или крем, който ще хидратира кожата ни, ще я почисти и премахне бръчките. Козметичната индустрия обещава чудесни резултати чрез своите продукти – но колко от тях са просто „въздух под налягане“ и какво всъщност помага? Всъщност, не е достатъчно само да нанасяме скъпи мазила върху лицето и тялото си, защото истинската помощ идва отвътре.

Бавно и с течение на времето осъзнахме, че това, което ядем и как се отнасяме към тялото си, оказва огромно влияние върху кожата ни. Повечето дерматолози отхвърлят идеята, че това, с което се храним, има видим ефект върху това как изглеждаме, тъй като трябва да се прилагат лечения и да се продават кремове. Но изследванията постепенно започнаха да свързват определени храни с появата на акне например или други възпалителни кожни заболявания. Виновници се оказа някои млечни продукти и храни с по-висок гликемичен индекс.

Изведнъж започна огромен бум на здравословните рецепти с цел постоянна грижа за организма и външния ни вид. Кулинарните книги и рецептите обещаваха здрава, красива и сияйна кожа, както никога до сега. Очевидно е, че това е първата стъпка в правилната посока. Или както се казва с един куршум – два заека, защото с правилната храна поддържаме правилното функциониране на организма си, а това съдейства за добре изглеждаща кожа и привлекателен външен вид.

В тази връзка постепенно нарасна и търсенето на хранителните добавки. Интересът към тях се увеличи драстично и диапазонът е по-голям от всякога. Има различни добавки, за които е научно доказано, че имат мощни ефекти върху начина, по който изглеждаме.

В обобщение мога да кажа, че грижата за кожата и добрия външен вид е комплексна. Тя започва отвътре и се проявява навън. А вие как се грижите за вашата?