По-цветен дом

Щом заговорим за уютен дом, то хората непременно си представят или някакви медни топли цветове, или дървени елементи. Наскоро ми се случи да купувам нощни шкафчета и с изненада установих, че в повечето мебелни магазини предлагат обзавеждане за хол, спалня, кухня в дърво или имитации на дърво. Консултантът ми каза, че именно това са най-често търсените мотиви – тъмно и светло и любимият цвят “венге”. Чудено, но аз лично, както и много други хора, предпочитаме повече цвят.

colourful home

 

Защо домът ни да е само с бели или екю стени, защо диванът не е червен, а масата срещу него бяла с гланц, защо кухненското обзавеждане да не е в оранжево или зелено. Има хиляди варианти, които могат да въведат уют, но и да направят дома по-весел, да въведат настроение без непременно това да се счете за кич.

Всъщност едноцветните домове са за хора без въображение, според мен. Или за хора, на които им липсва нещо, както твърдят източните учения, говорейки за чакри и енергии. Според тях хората се обграждат с цвета, който им липса, според чакрата, която е засегната. Така например чакрите са Оцеляване, Сексуалност, Сила, Любов, Общуване, Интуиция, Познание със съответно цветове червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, тъмно синьо, лилаво.  Ако вярваме на това, имайки предвид, че повечето хора използват медни и жълтеникави цветове в дома си, то означава, че компенсират за силата и оцеляване. Да се смеем ли, да плачем ли…

И все пак – вашият дом е мястото, където се прибирате и където трябва да ви е свежо, оптимистично, да ви създава настроение. И без това в службата ви е някак си… ами служебно. И без това улиците ни са някак сиви. Дайте да го караме по-цветно у дома.

Leave comment