Любопитни астрономически практики на древните гърци

Определено има какво да се каже за древните гърци. Прочути са не само с изкуството и митологията си, но и с практики, които, за чудене на съвременниците ни, са били от доста голяма полза.

Едно от най-значимите неща, които са дали на света, са имената на съзвездията като ориентир в корабоплаването. Най-важните за тогавашното време небесни групи били Голямата мечка, Малката мечка и Воловар.

static

 

Воловар е стоял зад голямата мечка, като неин пазител, според една от легендите, или стрелец, аха да я прониже със стрелите си, според друга. Благодарение на именно тези измислени истории за звездите, неуките моряци са успявали лесно, поддавайки се на впечатлението си от легендите, да запомнят точното разположение на небесния хоризонт и да обхождат маршрутите си, дори до другия край на Средиземно море.

Най-ярка от всички звезди била Арктур – с наситен червен цвят, която се откроявала първа след свечеряването от съзвездието Голямата мечка. Тя била и първият ориентир и по нея капитаните търсели Полярната звезда и сверявали посоката чрез картите си.

Други две важни за гърците звезди, свързани с различни от корабоплаването цели, били Мицар и Алкор. Мицар се намирала на опашката на Голямата мечка, а Алкор – разположена малко над нея. Едно време гърците казвали, че ако виждаш Алкор, означава че имаш добро зрение и здрави очи. Дълго време нещо толкова обикновено служило като мерител за древните офталмолози. Легенди за подобни квазиочни прегледи се споменават в много книги, но аз съм сигурна единствено за този пример.

Древните гърци са били много изобретателни. Освен с усета си към духовното, са се славели и с богато въображение, което е можело да обрисува и най-необичайното пространство. Като това на звездното небе. Но не това е толкова чудато, колкото функцията и значението на тези практики. Нищо не е било правено без умисъл.

Leave comment