Кой е Робинзон Крузо?

Днешната дата 2 февруари е забележителна. Не само заради съвпадението на номера на месеца и деня, не само защото мнозина лекомислено и твърде повърхностно я свързват с гей паради и Петльовден. Всъщност на 2-ри са се случили наистина значими за историята събития. За религията също.

Да започнем подред. Точно преди 2015 години Богородица е внесла Младенеца Иисус в храма Господен. Днес на този ден се отбелязва Сретение Господне.

През 1568 година всички знаели легендата за цар Соломон и далечната земя Офир, където били скрити несметните му съкровища. Истории като споменатата със сигурност са били измисляни, за да настървят изследователите към далечни пътешествия и завладяване на нови територии. Изглежда успешно! На 2-ри февруари същата година испанският мореплавател Алаваро де Менданя празнува, че е достигнал Офир. Уви, не е! Но пък за сметка на това живописните острови, на които акостирал, остават в историята под названието Соломонови острови.

Само около два века по-късно пък пак на 2-ри е спасен горкият Александър Селкирк. Шотландският моряк престоял след корабокрушение на самотен остров от 1704-та до 1709 година, когато е прибран от случайно минаващ кораб. Точното му местонахождение: 640 км от крайбрежието на Чили, Тихия океан. Днес островът се нарича Робинзон Крузо, кръстен на героя, вдъхновен от Селкрик с невероятната си преживяване. Авторът Даниел Дефо просто побързал да я запише и разбира се, поукраси, както си му е редът.

И като стана дума за творчество, на 2-ри февруари се ражда и Марк Твен. Не буквално. Тогава Самюъл Клемънс е на 28 години. Избира за свой псевдоним Марк Твен и публикува първия си роман под това име именно на 2.2.1863 година. Датата изглежда му е донесла късмет.

И не само на него…

Leave comment