Пребори се с лошите хранителни навици. Включи хляб от Елиаз

Съвремието ни поднася полуфабрикати, фастфуд, хапване на крак, липса на режим, бързо консумиране. Свикваме се зле и придобиваме лоши хранителни навици, които влияят на цялото ни тяло и начин на живот. Сами формираме тенденциите на новото хилядолетие – затлъстяване, чести заболявания на стомаха и червата – гастрити, колити и други, трайно привикване към неспазването на здравословни практики. После се оплакваме.

Но защо е така, при все, че здраве, диети и прочие са водещи заглавия в лайфстайл медиите. Многото статии са доказателство, че проблемът още не е разрешен. А това ще рече, че вместо да си даваме съвети какво да правим, по-добре да видим кои правила в храненето най-често нарушаваме и да си кажем с няколко прости думи как да ги неутрализираме.

1.    Пропускането на закуска. Мнозина смятат, че като не се хапват сутрин, това е нещо като част от някаква диета, ще отслабнат и ще се чувстват по-добре през деня. Истината е, че да не закусвате е най-лошото, което можете да си причините. Сутрин организмът функционира най-добре и има нужда тъкмо от храна. Все пак не сте хапвали нищо от цели 8 часа. Закуската трябва да е питателна, но това не означава да се натъпчете с бекон и яйца, а да приемете фибри, белтъци, въглехидрати и мазнини. Ето най-лесният начин – една или две филии пълнозърнест хляб (купете този който ви е най-вкусен, моят избор е хляб на Елиаз, хлебозавод Горубляне), масло (избирам немското с онова дългото име, дето никой не можа да произнесе), шунка, кашкавал и розов домат. След като организмът започне да смила храната, на мига се разсънвам. После рядко ми трябват допълнителни дози кафета.
2.    Постоянното хранене на работното място. Ако закусите добре, няма да се наложи да чоплите нещо на бюрото си към 10-11 часа. Няма и да имате спешна нужда от някакъв сладкиш. На стомаха му е нужна почивка между храненията.
3.    Ядете без хляб, но си сипвате допълнително?! Защо смятате, че хлябът ви предпазва от напълняване, а основното ястие – не? Това е една социална загадка. Сипете нормална порция и си вземете филия пълнозърнест хляб. Хлябът е наистина важен, а ако сте претенциозни, на пазара има огромно разнообразие. Само на тази фирма Елиаз, която аз следя, има десетки специални хлябове от лимец, просо, содено, с какви ли не зърна. Все ще си харесате нещо, което да ви е по вкуса.
4.    Преяждане. След като не сме закусили, обядвали малко, изяли сме шоколад към 4 следобед, се прибираме изгладнели и се нахвърляме върху храната. Сипваме допълнително и като вълци излапваме всичко за 10 мин. На мозъкът са му нужни поне 20, за да може да отбележи, че сте се нахранили. А когато измине това време, изведнъж осъзнавате, че дори ви е тежко. След това не можете да спите, дори от чувство за угризение. Необходимо ли е? Хранете се бавно, спокойно и с наслада.
5.    Фастфид и полуфабрикати купуваме, за да приготвим по-бързо вечерята. Да, те са вредни, съдържат Е-та, И-та, Х-та и каквито букви ви хрумнат. По-добре си пуснете кулинарен канал и научете 5-6 бързи рецепти.
6.    Яденето през нощта. Почти всеки отваря хладилника към 10 часа вечерта и тършува като крадец. Сипва си порция и вечеря отново. Когато си легнете организмът забавя функцията си, за да си отпочине. Това води до пълнеене. По-добре вечер хапнете половин кофичка кисело мляко, изпийте чаша прясно или си направете чай. Леките течности пълнят стомаха на хаос и му създават усещането за ситост. Вие спите спокойно и организмът е ок.

eat at night

Не е трудно да осъзнаем грешките си и да се опитаме да ги поправим. Всичко е въпрос на воля и на желание. Опитайте и ще видите, че ще ви се получи.

1 comment found

Leave comment