Размяна на подаръци с колегите? Да или Не?

Кога ви е нужна най-голяма доза вдъхновение? На мен – когато наближи коледният тийм билдинг с размяна на подаръци. И не става въпрос да направя някому добро впечатление, а по-скоро да се опитам да измислите как по най-добрия начин да зарадвам колегата, на когото тази година ми се падна да подарявам на томболен  принцип.

А вие За или Против сте тази размяна на подаръци? Някои определено не гледат с добро око на подобни бизнес приумици. Една от причините може да е естеството на работа. В много бизнес сфери, макар по 8 часа заедно в една стая хората не се познават добре, тъй като всеки индивидуално работи на компютъра. Ако трима пушачи излизат заедно на терасата или на обяд и се поопознават добре, се получава неприятно, ако се наложи един от тях да подарява подарък на член от колектива, който не пуши и не прекарва много време с останалите. Не знае как да го зарадва, как да подбере подходящ подарък. Друг препъни камък е времето за търсене на подаръка, организацията на цялата “размяна” и за не малко хора разходите, които не трябва да са под определена сума, защото ще стане неприятно, ако вашият подарък излезе най-евтин? И не на последно място – някои хора смятат разменянето на подаръци за отживелица от годините в детската градина или училище.

team-building-office-christmas-party

Тези, които са ЗА разменянето, обаче ще парират умело, като изтъкнат, че благодарение на подаръците се подтиква отделния колега да контактува повече и опознае другарите си по офис. Това си е своеобразен тип сплотяване, сближаване на колектива. Трябва да се отбележи, че благодарение на малкия жест празничното настроение се пренася и в офиса. А това е важно, за да не възприемаме работното като място, където стоим принудително по 8-9 часа на ден. Плюс това положителните емоции се засилват, имаш страхотен повод да се забавляваш и да се научиш да бъдеш себе си. И на края – запазваш детето в душата си. Че кой е казал, че непременно трябва да пораснеш?

Лично аз заставам зад някои положителни точки, така както смятам за верни и някои контрааргументи. Обичам да получавам коледни подаръци и се радвам и на най-малкото нещо, но се чувствам безкрайно измъчена, когато трябва да ги избирам и опаковам лично.

 

Leave comment