Правилният език при общуване

Да общуваме правилно и е не само желателно, но и почти сигурно е задължително. Ако искате да прогресирате в контактите си и да оставяте добро впечатление у хората, то тогава обърнете внимание на вашия изговор.

speak

Че какво ми е, сигурно се питате в момента. А пък аз ще ви запитам  друго: Случвало ли ви се е да идете в друг град и да ви направи много силно впечатление месният диалект. Е, най-вероятно и на тамошните им прави впечатление вашия. Неизбежно. Където и да живеете вие сте част от среда, в която общуването се подчинява на месни особености.

Но когато отидете в столицата и кандидатствате за работа в голяма компания – неправилното ви, диалектно или жаргонно – улично говорене, ако сте млад човек, ще направи впечатление на вашия работодател, който, ако имате късмет, няма да е последният простак, а образован и интелигентен човек.

Общуването е не по-малко важно в бизнес кореспонденцията. По начина, по който ще се изразите, ще спечелите партньори или ще отблъснете такива. Така че обърнете внимание дали изговаряте правилно думите, дали използвате често паразитни словосъчетания и каква е дикцията ви. Лесно ще забележите тези особености. Просто се запишете на телефона си по време на случаен разговор и после се прослушайте. Е, какви са резултатите?

Leave comment