Венецианска или драскана мазилка?

Венецианска или драскана мазилка?

Предстои ми поредният ремонт вкъщи, а с него идват и важните интериорни решения. Този път съм се насочила към промяна на таваните, цвета на стените и на някои от детайлите. Въпреки че имам изключително ясна концепция за развитието на дейностите по възобновяване на апартамента ми, в главата ми се появиха и няколко дилеми.

Със сигурност за цвета на стените ще заложа на светли нюанси, които да са с меки оттенъци на пепел от рози или бежово. Предпочитам да избегна искрящо бялото за толкова големи площи. Причината е не само, че ще се зацапва бързо, но и защото ще се получи прекалено стерилна обстановка според моите разбирания.

След като вече съм наясно с преобладаващия цвят, се отправям към избора на такъв за акцентиращите елементи у дома и визията на таваните. Не ми се иска да е традиционен, но не желая и гипсови фигури. Майсторите ми показаха вариант на венецианска мазилка, който страхотно пасва на обзавеждането вкъщи. Наистина ефектът е невероятен, но има един проблем – цената.

Запленена от вида на венецианската мазилка, започнах да търся алтернативи, които да са на по-достъпна цена. Оказа се, че един такъв е драсканата мазилка. Като основни разлики межди двата вида бих посочила наличието на малки топчета в драсканата. Ако венецианската стои като нежен мрамор, то другата има перлени елементи, които придават повече колорит. За “тренирано око” различията са големи, но за човек, който се стреми визуално да постигне подобен ефект на изгодна цена, не е толкова фрапиращо.

Наложи се отново да направя консултация с хората, които извършват ремонта и техният съвет бе да избера това, което ще ми донесе най-голямо удоволствие, защото все пак ще го виждам всеки ден. Следващата промяна сигурно ще е след поне 5 години. Затова трябва да направя преизчисление на бюджета.

Така достигнах до извода – венецианска мазилка за таваните, за да ги раздвижа възможно по най-нежния начин, и драскана за акцентиращите елементи.

Крайният резултат ме възхити. Получи се наистина прекрасно съчетание, което придава аристократичен, екстравагантен и в същото време уютен вид на дома ми. Мисля, че отделените средства и усилия си заслужават. Вкъщи имате ли венецианска или драскана мазилка, коя предпочитате и изобщо запознати ли сте с тях – ще се радвам да ми споделите.