Спите ли достатъчно? (Част 1)

Спите ли достатъчно? (Част 1)

Здравейте! Днес реших да ви споделя малко информация за съня и как да подобрим качеството му.

Сънят е жизненоважен показател за здравето. Прекарваме около една трета от живота си в сън и състоянието му оказва влияние както върху личната, така и върху професионалната сфера. Докато спим организмът ни се възстановява от натрупаните стрес и умора през деня. Но, въпреки че пълноценната почивка през нощта е от основно значение, правим ли я наш приоритет?

Според редица проучвания, дори 15 минути по-малко сън от рутинния ви на вечер, са достатъчни, за да почувствате умора и неработоспособност на следващия ден.

Също така, според доклад, представен от Харвардското медицинско училище, качеството на съня на служителите може пряко да повлияе на организациите. Всяка година над 60 милиарда долара се губят в производителността в САЩ, поради безсъние. Причината е, че когато не спазваме препоръчителните часове почивка, водим телата си до лишаване от сън с последствия в сферата на работата, които водят до по-ниски нива на внимание, креативност, лидерски способности и производителност.

Книгата „Революцията на съня – трансформиране на живота ви, една нощ в един момент“ на писателката Ариана Хъфингтън, е чудесно четиво за важността на съня. Според нея, ние изживяваме един вид криза на лишаване от сън, с тревожни последици за нашето здраве, работа, междуличностни отношения и щастие. Дори виждаме „преобладаващата културна норма на лишаването от сън като съществена за постиженията и успеха“.

Ариана подчертава, че вярва в спешността на „революция“, при която можем да подновим връзката си със съня, за да си възвърнем контрола над живота и собствения си потенциал.