Защото е комерсиално да бъдеш некомерсиален

През последните години обществата, в които живеем станаха все по-толерантни към различните. Разбира се дефиницията на “различен” е много трудна. Това обикновено са били хора с различен цвят на кожата от мнозинството, различно вероизповедание, сексуалност… дори пол. Жените са били едни от най-дискриминираните групи хора, заедно с чернокожите и хомосексуалистите. С течение на времето обаче, хората и съответно обществата, които формират те, станаха все по-толерантни към индивидуалностите.
Историята помни много извращения, породени от липсата на разбиране и дискриминация на хората, които не искат или не могат да се впишат в статуквото, зададено от някого. Днес, всеки отрича случващото се по времето на апартейда, ку клукс клан са всеизвестни с издевателствата си върху чернокожото население в Щатите, а Втората световна война е връх на расовата нетърпимост.

Но този стремеж на индивидите да се впишат сред масите продължава да съществува и до ден днешен. С тази разлика, че сега е много по-модерно да “следваш сърцето си” и да бъдеш ярък и екстравагантен. Тази тенденция придаде на обществата пъстрота, но и направи хората твърде напористи в това да се представят колкото е възможно по-различни от останалите. Това да бъдеш нестандартен, некомерсиален, различен, цветен и искрящ в един момент започва да прекрачва границите. И то техните самите.

Идеята на това да бъдеш себе си, не е да шокираш или провокираш някого, а да се чувстваш добре в собственото си тяло, с интересите, които имаш, без да се притесняваш, че ще бъде осъден и укорен за тях.

Стремежът да провокираш някаква силна реакция, която в повечето случаи е с отрицателен знак, прекрачва границата на това да правим нещо заради самите себе си. Подобен тип поведение означава, че не само ние не уважаваме правото на останалите да не харесват определен тип поведение и визия, но и умишлено им я натрапваме, като целим да ги провокираме. Това отдавна е минало границата на личното себеизразяване, което ни помага да се чувстваме добре.

Може да е модерно да сме цветни и различни, но със сигурност не е модерно да дразним умишлено някого. Както изискваме от хората да се съобразяват с нашата пъстрота и интереси, така и трябва да уважаваме тяхната нетърпимост към определени неща.

Толерантността трябва да е взаимна. Само тогава ще можем да бъдем свободни!

Един ужасно забавен, но и доста плашещ пример във видеото. Изгледайте го до край

Leave comment