Супер цветни дрехите

Супер цветни дрехите

Обожавам да нося многоцветни дрехи през всеки сезон от годината. Смятам, че разнообразието от приятни свежи нюанси повлиява на настроението не само на нас самите, но и на околните. Да имаш толкова много разноцветни дрехи в гардероба си обаче има и един недостатък, свързан с поддържането им и запазването на наситените цветове. Как се справям аз с този проблем, ще ви споделя в днешната статия.

Първото и най-важно условие е да пера правилно дрехите си, за да удължа доколкото е възможно техния живот. Започвам с прочит на етикета, тъй като на него има инструкции за третиране, които ще гарантират доброто състояние на тъканта за по-дълго време. След това сортирам по цветове, съответно тъмни, бели и цветни, които обаче не изпускат от цвета си.

Преди пране обръщам цветните дрехи, тъй като триенето между платовете може да притъпи цветовете на влакната. Спазвам правилото винаги да ги измивам със студена вода. Избирам програмата на пералната машина за деликатни дрехи или използвайте възможно най-кратката, стига дрехите да не са прекалено зацапани.

За да съм сигурна, че ще удължа живота на любимите си цветни дрехи, залагам на употребата на специфични перилни препарати, които са специално създадени за целта. Изпробвала съм разнообразни марки – от най-известните до най-малко познатите и да ви кажа, всичко зависи от всяка определена тъкан. Това е причината вкъщи да разполагам с 3 различни вида прах за пране за цветни дрехи.

Използвам и няколко хитринки при прането. Добавям супена лъжица трапезна сол, тъй като помага на цвета в тъканите да остане наистина наситен. Понякога накисвам дрехите в сол, за да предотвратя изпускането при измиването им в пералнята.

Оцетът също помага. Чаша от течността, добавена при измиването, засилват цветовете червен, оранжев, лилав и син. Половин чаша сода за хляб върши същата работа. Подчертавам, че трябва да изберете едно от трите – оцет, сол или сода бикарбонат, защото в противен случай може да предизвикате обратната реакция.

След пране избягвам използването на сушилня. Предпочитам дрехите ми да съхнат на сушилник в стаята или навън. Ако ги простирам на открито, винаги съобразявам позицията на слънцето, така че да няма директна слънчева светлина върху дрехите. За да запазя максимално цвета и материите, обръщам дрехите наопаки.