Да се погрижим за потребностите си(част 1)

Да се погрижим за потребностите си(част 1)

Животът не винаги върви по начина, по който си мислим че би трябвало и със сигурност не е перфектен. Трудностите при справяне с определени предизвикателства могат да имат отрицателно въздействие върху емоционалното ни здраве. Това е още по-вярно, ако общото ни благосъстояние вече се нуждае от подобрение в момента.

Това прави практиките за самообслужване, които имат положително въздействие върху благосъстоянието на ума и тялото, толкова важни. Много хора обаче не знаят как да процедират тук. В крайна сметка грижата за себе си не изглежда еднакво за всеки човек. Така че може да се окаже, че нашият собствен подход към управлението на стреса работи за нас, но не и за най-добрия ни приятел – и обратно. Дори ако имаме партньор и сме в стабилни, близки отношения с него, обикновено имаме различни нужди от свободно време, упражнения и приятелство. Затова няма универсален контролен списък за обслужване на нуждите ни. Тогава как да разберем какво работи за нас?

Преди всичко е важно да се помисли за потребностите, които имаме, но в момента не са задоволени. Солиден контролен списък за самообслужване отразява нашите специфични нужди, навици и съображения за време. Може да са необходими малко усилия, за да се развие, но инвестицията вероятно ще си струва напълно в дългосрочен план. По време на процеса трябва да си зададем няколко въпроса. Например подходящ ли е този подход за мен?

Ако разработим стратегия за покриване на потребностите си, това ще ни помогне само ако се придържаме към нея. Например може би сте чели, че градинарството е от полза за емоционалното и физическото здраве. Проблемът е, че не обичате да се цапате в градината – тогава не го правете. Не се насилвайте да правите нещо, което не ви харесва. Има много други подходи за успешно самообслужване и намиране на правилния път.