Да се погрижим за потребностите си(част 2)

Да се погрижим за потребностите си(част 2)

За да се погрижим за потребностите си, няма как да избегнем и следващия въпрос, а именно – трябва ли да вземем предвид финансите? Да предположим, че се запишем в скъпа фитнес зала, за да може да тренираме ефективно, но след това ходим не повече от веднъж седмично. Вече не се чувстваме заредени, защото се движим повече, а стресирани, защото това води до високи разходи. Разбира се, ако нещо наистина работи, няма нищо лошо в инвестирането на пари в него.

Например, да приемем, че не можем да готвим или нямаме време за това и поръчваме храна всеки ден. Това също може да доведе до високи месечни разходи, но ако сме по-малко стресирани и имаме повече време за други неща, тази стойност може да си заслужава. При условие, че може да си го позволим. Винаги трябва да се уверяваме, че разходите не увеличават стреса ни и се чувстваме добре.

Хубаво е да седнем и помислим за момент, кога сме били наистина щастливи и доста позитивно настроени към живота. Може да е било преди малко – може дори да се наложи да се върнем в детството или юношеството за това. Тогава се запитайте какво точно допринесе за това положително мислене? Може би защото не сме имали отговорности? Или тогава все още бяхме безгрижни мечтатели и вече не може лесно да се върнем към това чувство?

Методите за удовлетворяване на потребностите ни са най-полезни, когато са базирани на нашата собствена история. Съответно някои спомени могат да върнат спокойствие и благополучие в живота ни. Докато идентифицираме ключови моменти и действия, които някога са ни помогнали да намерим мир, нека се опитаме да ги интегрираме обратно в настоящия си живот.